Harry Potter ve Lanetli Çocuk’u Sevmemek İçin 7 Mantıklı Neden

Bildiğimiz üzere Harry Potter evreni genişliyor. Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar film serisinin 5 film olacağı haberine ek olarak, uzun zamandır gündemi meşgul eden Harry Potter ve Lanetli Çocuk ismindeki tiyatro metniyle birlikte çocukluğumuzda kimimizi büyüten, kimimize yön veren bu efsanevi serinin sınırlarının genişlediğini görmek sevindirici. Daha doğrusu sevindiriciydi.

Fantastik Canavarlar film serisi şimdilik iyi düşünülmüş bir proje gibi durmaya devam etse de, ne yazık ki Lanetli Çocuk için aynı şeyi söyleyemeyiz. Kendi evreninde başkalarının eser yazması fikrini kabul eden Rowling‘in, Harry Potter evrenini büyük bir tehlikeye atmış olduğunu görüyoruz. 7 kitaplık Harry Potter serisinin kalitesi ve okurların seriye sıkı sıkı bağlı olduğu düşünüldüğünde, ortaya çıkan eserdekinden daha iyi bir kurgunun bekleniyor olması kaçınılmazdı.

Son derece başarısız bir devam hikayesine sahip olan Harry Potter ve Lanetli Çocuk‘u neden sevmememiz gerektiğine dair 7 madde hazırladık. İşte o maddeler:

1. Rowling Tarafından Yazılmaması

En önemlisi hiç şüphesiz bu hikayenin J.K. Rowling’in elinden çıkmaması. Onun onayı dahilinde Jack Thorne ve John Tiffany tarafından oluşturulan bu tiyatro metni, Rowling’in kalemine oranla oldukça zayıf kalıyor. Hatta biraz daha ileri götürmek gerekirse eğer, serinin geçmişine ihanet edildiğini söylemek bile mümkün.

2. Evrenin Yetersizliği ve Vasat Senaryo

Jack Thorne’un yazdığı ve John Tiffany’nin uyarlamada yardımcı olduğu hikaye bir roman değil ne yazık ki, tiyatro metni. Hal böyle olunca o çok özlediğimiz Harry Potter evrenine yüzeysel bir bakıştan öteye gidemiyoruz. Yazarların senaryo yazımında yetersiz kalması, Lanetli Çocuk’u basit bir kitap olarak görmemizi sağlıyor.

3. Karakter Kişiliklerinde Bariz Değişim

Rowling’in 7 kitap boyunca ilmek ilmek işlediği benzersiz karakterlerinin, adlarını ilk defa duyduğumuz iki tiyatrocu tarafından yerle yeksan edilmesi, kişiliklerinin dahi değiştirilmesi bir hayli üzücü. Harry, Hermione ve Ron başta olmak üzere, diğer karakterlerde de hiç ummadığımız değişiklikler mevcut, Cedric de onlardan biri. Alternatif geleceklerden birinde Cedric’in büründüğü karakter, Rowling’in yarattığıyla tamamen zıt bir yönde.

4. Zamanda Yolculuk Temasının Kullanımı

İyi bir kurgu eşliğinde kullanıldığında harika sonuçlar doğurabilen zamanda yolculuk teması, üzerinde fazla düşünülmeden hayata geçirildiğinde dönüşü olmayan hatalara sebebiyet verebilir. Nitekim Azkaban Tutsağı’nda oldukça iyi bir şekilde kullanılan Zaman Döndürücü, Harry Potter ve Lanetli Çocuk’ta bir aksesuar olmaktan ve yazarlar nasıl istemişse o şekilde kullanılmaktan ileri gidemiyor. Bu da haliyle metnin tutarlılığına zarar veriyor.

5. Başarısız Karakter Yaratımı

Öykünün başında Delphi Diggory olarak karşımıza çıkan fakat ilerleyen sayfalarda Voldemort’un kızı olduğunu anladığımız karakter ilk etapta okura kısa vadeli bir şok yaratsa da, oldukça başarısız bir karakter yaratımına tanıklık ediyoruz. Üzerinde düşünüldüğünde böyle bir şey olma ihtimalinin düşük olduğunu anlıyor, Voldemort’a benzetilmeye çalışılarak da oldukça komik bir olaya imza atıldığına şahit oluyoruz.

6. Tüm Kitapların Kötü Bir Taklidi

John Tiffany ve Jack Torne’un tiyatro karneleri pekala iyi olabilir fakat bu durum, Rowling’in eşsiz hayal gücüyle 7 kitap olarak okurlarına sunduğu seriyi aynı kalitede devam ettirdikleri anlamına gelmiyor. Önceki kitaplarda karşımıza çıkan zaman yolculuğu, Sihir Bakanlığı’na gizlice sızma, Çok Özlü İksir kullanarak sorunları çözmeye çalışma gibi olgular başta olmak üzere, daha birçok başarısız taklidi içinde bulunduran Lanetli Çocuk, bu konuda da sınıfta kalıyor.

7. Çok Sevdiğimiz Karakterlere Saygısız Tutum

Hiç kuşkusuz okuyan herkesi rahatsız ettiğini düşündüğüm Harry’nin Minerva McGonagall’a emredici bir üslup takındığı bölüm kitabın en kötü yanlarından biriydi. Buna ek olarak, Dumbledore’un portresi ile konuşma tarzı da yine Harry Potter ile büyümüş bir neslin asla görmek istemeyeceği bir olaydı.

⁠⁠⁠Evapsie!
48 Yorum

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir