Lily, Petunia ve Çiçeklerin Dili
|Severus, Lily ve Petunia’nun hikâyesine, çiçeklerin Viktoryen diliyle daha yakından bir bakış atmaya ne dersiniz?
Spoiler uyarısı: Harry Potter ve Ölüm Yadigarları’ndan kısımlar içerir.
Çiçeklerin Viktoryen (Victoria Dönemi, floriografi) dili, 1800’lerde manidar mesajlar göndermek ve derin sırları ifade etmek için kullanılıyordu. Neredeyse her çiçeğin özel bir anlamı vardır ve vakti zamanında bazı kelimeler açıkça söylenemediğinde, buketler binlerce kelimeyi söyleyebilirdi. Tüm Harry Potter kitapları boyunca gizli anlamlar var ama bu dille hikayelerini incelediğimizde Lily, Petunia ve Severus hakkında acaba ne öğrenebiliriz?
Çirişotu ve Pelinotu
Harry’ye söylediği ilk sözler dikkate alınacak olursa, çiçeklerin dili Snape’in Lilly Potter’ın ölümünden derin bir pişmanlık duyduğunu belirtiyor.
“Eğer toz haldeki çirişotunu demlenmiş pelinotuna eklersem ne elde ederim?” Bunun cevabı Harry Potter ve Melez Prens’te, Profesör Slughorn’un sınıftan Yaşayan Ölü İksiri’ni hazırlamasını istediği kısımda bulunabilir. İlginçtir ki bu, Harry’nin, Snape’in İleri İksir Yapımı kitabının kopyasını bulup onun yönlendirmeleriyle mükemmel iksiri hazırlamasından sonra oluyor.
Pelinotu genellikle öfke ve pişmanlıkla ilişkilendirilirken çirişotu bir zambak (Lily) türüdür ve ‘öldükten sonra hala hatırlanmak’ ya da ‘birinin ölümünden sonra hala pişmanlık duymak” anlamlarına gelir.
Bıldırcınotu ve Kurtboğan
Snape Harry’ye ayrıca bıldırcınotuyla kurtboğan arasındaki farkı da sorar. Bu, çiçeklerin dilini dikkate aldığımızda muhtemelen daha etkili bir cümledir. Kurtboğan misantropi (insanlardan kaçınma) ya da diğer insanlardan hoşlanmama anlamlarına gelirken bıldırcınotu ise kahramanlık, cesaret anlamlarına gelir.
Burada Snape’in kendi kuşkucu doğasını Lily’nin kahramanca hareketleriyle ve hatta Harry’yle, Sağ Kalan Çocuk’la, kıyasladığı söylenebilir.
Lily Potter
Zambak (lily) güzellik, zarafet, sevimlilik şeklinde yorumlanabilir. Bu dikkat çekici çiçek doğru yerde yetiştirildiğinde çok kolay gelişir. Aynı zamanda bahçecilik kitaplarına göre onlardan harika kesme çiçekler olurmuş.
Severus’a gelince; O’nun adı kesmek ya da bölmek gibi düşünülebilir-ki Lily’le kardeşi Petunia’nın ilişkisine istemeden yaptığı şey tam olarak buydu. Büyü gücüne sahip çocuklar olarak ikisi, Petunia’nın asla anlayamadığı ortak bir şeylere sahipti.
Albus Dumbledore’un Petunia’nın Hogwarts’ta okuma talebini nazikçe reddetmesiyle birlikte Lily’nin Snape’le olan arkadaşlığı, gelecekteki Bayan Dursley’nin Lily ve oğlu Harry’ye karşı olan sonsuz öfkesine zemin hazırlamış oldu.
Petunia Dursley
Hasar görmeye meyilli ve bir kapta ya da sepette en iyi şekilde büyüyebilen petunyanın (petunia) onu rüzgardan koruyacak bir sığınağa ve bolca güneşe ihtiyacı vardır. Ayrıca, çiçek dilinde, ‘dargınlık ve kızgınlık’ anlamlarına gelen bir çiçektir. Yeğeninin annesinin nasıl öldüğünü kızgınlıktan köpürene kadar asla söylemeyen bir kadın için daha münasip bir tanım olarak: ‘- ve sonra, eğer memnun olacaksan, gitti ve kendini havaya uçurttu…’
Harry Potter ve Ölüm Yadigarları’nda Harry annesinin bir anısını görüyor. Lily bir çiçeği alıyor ve sihirle yapraklarının açılıp kapanmasını sağlıyor; Petunia kızgın ama içten içe kıskanıyor da.
Severus ortaya çıkıyor ve Lily’ye cadı, Petunia’ya ise bir Muggle olduğunu söylüyor. Bu çok anlamlı bir sahne, eğer bazı üstü kapalı isimleri ve anları da hesaba katarsak, daha bile çok.
Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık
Merhaba, öncelikle şunu söylemek istiyorum ki çok güzel yapmışsın bu yazıyı. Gerçekten beğendim. Çiçek dili de ilgimi çekti. Ben biraz araştırdım ama seninki gibi bilgiler çıkmadı ama bana seninkiler daha doğru ve mantıklı geliyor. Ben bunları doğru bilgi alacak şekilde nasıl araştırabilir, bulabilirim rica etsem söyler misin?
Hoş bir yazı olmuş. 😀
Merhaba Victoria çiçek dili hakkında biraz araştırma yaptım ama pek bir şeye rastlamadım yazdığınız bilgileri aldığınız kaynağı belirtirseniz çok iyi olur .
en sevdiğim karakter hermione ama lily’i hermione’ye benzetiyorum.
Hiç böyle düşünmemiştim. Ama zaten bu konu iksire değil de, biraz bitkibilim konusu geldi ama aralarındaki bağlantı da bu zaten. Makale için çok teşekkürler haftada bunlardan 11-15 kere okuyorum. Çok teşekkürler. :b
bxhx